Musím říci, že nejvíce mi jahelník chutná ještě ve formě kaše, než ho naliji do formy. Je to tak slaďoučké a dobré, že bych to nejraději jedla jen tak, jak to je ! :) Vždycky ale přežije a pak je to jedna báseň.
Jáhly jsou v podstatě loupané proso a jejich nejčastější úprava je právě do podoby jahelníků nebo kaší. Jsou velmi vydatné, obsahují hodně vlákniny a neobsahují lepek, proto jsou ideálním spetřením vašeho kuchařského umění.
Tady je recept.
Ingredience (dortová forma – průměr 24 cm):
- 200 g jáhel
- 750 ml mandlového nápoje
- 100 g sušených švestek
- 50 ml javorového sirupu
- 1 lžička skořice
- máslo na vymazání, kokos na vysypání
Postup
Jáhly nejprve důkladně propláchněte a spařte třikrát horkou vodu, abyste je zbavili hořké chuti. Poté postupně přilévejte mandlové mléko a vodu a za občasného míchání vařte dokud se nevytvoří hustá kaše (cca 20 min). Hrnec odstavte a přilijte javorový sirup, přisypte pokrájené sušené švestky, skořici a důkladně vše promíchejte. Do vymazané a vysypané dortové formy vlijte vzniklou směs a pečte při 180 °C asi 35 min.
Foto: Shutterstock