Články

Mrkvánky s povidly

 

Ingredience (na cca 50 ks)
  • 150 g nastrouhané mrkve (cca 3 mrkve)
  • 150 g másla (lze použít i rostlinný tuk, s tím ale zkušenost nemám)
  • 220 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • 400 g povidel (nejlépe domácích)

 

Postup
  1. Na vále smíchejte nastrouhanou mrkev, změklé kostičky másla a mouku. Vypracujte hladké kompaktní těsto a nechte ho alesoň hodinu odležet v ledničce. Těsto si např. můžete připravit ráno a mrkvánky upéct k nedělní odpolední kávě :)
  2. Těsto si vyndejte alespoň půl hodiny a priory, aby vám povolilo a dobře se s ním pracovalo. Na pomoučněném vále vyválejte vždy tenký plát (3-5 mm silný) a pomocí skleničky nebo hrnečku vykrajujte kolečka. Doprostřed kolečka dejte malou lžičku povidel, přeložte, umačkejte a ještě dotlačte po okrajích vidličkou.
  3. Mrkvánky pečte na pečícím papíře v předem předehřáté troubě na 180 °C 13-15 minut.
  4. Lehce vychladlé je můžete posypat moučkovým cukrem nebo je nechat jen tak bez ničeho. Doporučuji je podávat ještě vlažné a nebo vláčné vychlazené z ledničky.

 

                       

Dobrou chuť! :)