Články

RECEPT: Bezlepkové kakaové ořechy s máslovým krémem

Porce: cca 30-33 plněných ořechů

Doba přípravy: dlouhá :)

Označení: Bezlepkové

Ingredience

na těsto

  • 120 g bezlepkové mouky Bake a Cake na sladké pečení (ADVENI)
  • 30 g hladké pohankové mouky
  • 1 lžička guarové gumy (nelze vynechat, plní funkci pojiva)
  • 50 g třtinového moučkového cukru
  • 50 g povoleného másla
  • 75 g mletých vlašských ořechů - nejlépe domácích
  • 50 g jablečného pyré
  • 3 lžičky holandského kakaa

na krém

  • 100 g kvalitního másla, povoleného
  • 100 g třtinového moučkového cukru
  • 40 g mletých vlašských ořechů

 

  • kokosový olej na vymazání formiček

 

Postup

1. Všechny ingredience postupně smíchejte a vypracujte kompaktní těsto, které nechte ideálně přes noc uležet v ledničce. Začněte sypkými ingrediencemi a poté přidejte máslo a pyré.

2. Druhý den si vyndejte těsto zhruba 30 min předem z ledničky. Poté jím plňte lehce vymazané formičky kokosovým olejem (stačí vždy jen lehce pomazat prstem), dobře uhlaďte, vytvořte prstem důlek a zbylé vytlačené těsto stáhněte nožem. Já jsem měla k dispozici 22 formiček a těsto mi takto vystačilo na tři várky, tedy tři plechy. Pečte zhruba na 180 °C 10 min, ale řiďte se podle své trouby, čas je opravdu orientační. Po upečení nechte ořechy 2 minuty odpočinout a poté je vyklepněte rychlým pohybem na plech. Nechte dobře vychladnout alespoň dvě hodiny.

3. Po vychladnutí si připravte máslový krém. V hlubší míse začněte šlehat povolené až lehce rozehřáté máslo, poté postupně přisypávejte cukr a na závěr i mleté vlašské ořechy. Vše důkladně šlehejte alespoň 5 minut. Vzniklou směs přendejte do uzavíratelného igelitového sáčku a odstřihněte špičku. Polovinu půlek naplňte krémem a nezapomeňte na obvod ořechu, aby se mohly půlky dobře slepit. Zbylé půlky přiklopte na půlky naplněné a nechte uležet až do Vánoc v chladu.