Porce: cca 30-33 plněných ořechů
Doba přípravy: dlouhá :)
Označení: Bezlepkové
Ingrediencena těsto
- 120 g bezlepkové mouky Bake a Cake na sladké pečení (ADVENI)
- 30 g hladké pohankové mouky
- 1 lžička guarové gumy (nelze vynechat, plní funkci pojiva)
- 50 g třtinového moučkového cukru
- 50 g povoleného másla
- 75 g mletých vlašských ořechů - nejlépe domácích
- 50 g jablečného pyré
- 3 lžičky holandského kakaa
na krém
- 100 g kvalitního másla, povoleného
- 100 g třtinového moučkového cukru
- 40 g mletých vlašských ořechů
- kokosový olej na vymazání formiček
Postup
1. Všechny ingredience postupně smíchejte a vypracujte kompaktní těsto, které nechte ideálně přes noc uležet v ledničce. Začněte sypkými ingrediencemi a poté přidejte máslo a pyré.
2. Druhý den si vyndejte těsto zhruba 30 min předem z ledničky. Poté jím plňte lehce vymazané formičky kokosovým olejem (stačí vždy jen lehce pomazat prstem), dobře uhlaďte, vytvořte prstem důlek a zbylé vytlačené těsto stáhněte nožem. Já jsem měla k dispozici 22 formiček a těsto mi takto vystačilo na tři várky, tedy tři plechy. Pečte zhruba na 180 °C 10 min, ale řiďte se podle své trouby, čas je opravdu orientační. Po upečení nechte ořechy 2 minuty odpočinout a poté je vyklepněte rychlým pohybem na plech. Nechte dobře vychladnout alespoň dvě hodiny.
3. Po vychladnutí si připravte máslový krém. V hlubší míse začněte šlehat povolené až lehce rozehřáté máslo, poté postupně přisypávejte cukr a na závěr i mleté vlašské ořechy. Vše důkladně šlehejte alespoň 5 minut. Vzniklou směs přendejte do uzavíratelného igelitového sáčku a odstřihněte špičku. Polovinu půlek naplňte krémem a nezapomeňte na obvod ořechu, aby se mohly půlky dobře slepit. Zbylé půlky přiklopte na půlky naplněné a nechte uležet až do Vánoc v chladu.