Články

RECEPT: Bezlepková vosí hnízda s pudinkovým krémem

Porce: cca 30 ks

Příprava: cca 2 hodiny

Označení: Bezlepkové. Bez vajec a mléka, pouze s máslem.

Ingredience

na hmotu

  • 170 g bezlepkových sušenek - já jsem použila sušenky Marie Biscuits (Free From, LIDL)
  • 50 g cukru moučka z třtinového cukru
  • 40 g másla
  • 2 lžíce sójového mléka
  • 1 vrchovatá lžíce holandského kakaa
  • 2 lžíce "tuzemáku"
  • 70 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí (já jsem dělala jednu várku s vlašáky a jednu várku s mandlemi - oboje výborné)

na krém

  • 1/2 pytlíčku vanilkového pudinku Amylon
  • 150 ml kokosového mléka z plechovky
  • 50 ml sójového mléka, ve kterém rozmícháte pudinkový prášek
  • 1 lžíce třtinového moučkového cukru
  • 15 g másla
  • 1 lžíce tuzemáku

- krém vystačí na 30 úlů a ještě troška zbyde, tu můžete smlsat :)

Dále budete potřebovat

  • balení bezlepkových piškotů
  • tvarovátko na úly (např. Tescoma)
  • třtinový cukr
Postup

1. Nejprve si v mixéru zmixujte bezlepkové sušenky na konzistenci parmazánu a nasypte je do mísy. To samé udělejte s ořechy. Poté přidejte cukr, změklé máslo, sójové mléko, kakao a nakonec rum. Vypracujte kompaktní hmotu. Kdyby vám přišlo, že těsto moc lepí, přidejte ještě mleté ořechy. Těsto dejte na balkon nebo do lednice vychladit.

2. Připravte si pudink. Pudinkový prášek důkladně rozmíchejte v 50 ml sójového mléka. Do kastrůlku nalijte kokosový krém, přidejte pudink v mléce a lžíci cukru. Za důkladného míchání metličkou přiveďte k varu a nechte ztuhnout. Poté dejte pudink na balkon na 10 min vychladnout. Vychladlý pudink vyšlehejte s máslem a lžící rumu a opět dejte na 15 min na balkon do chladu ztuhnout.

3. Nyní to nejdůležitější. Tvarujte úlky a plňte je krémem: z hmoty vytvarujte kuličku, obalte ji v třtinovém cukru a zatlačte do tvořítka, špičkou udělejte v úlku důlek a úlek z formičky vyndejte. Malou lžičkou do důlku dejte trochu pudinku a poté přikryjte piškotem, tak aby byla rovná strana dolů a úlek stál. Takto postupujte až do zpracování těsta. Úlky uložte nejdříve na talíři do chladu, aby se zatáhly a poté je uložte do krabice do lednice a smlsněte je přes Vánoce :)

 

Krásné Vánoce :)