- chlebík je nízkoglykemický a nízkosacharidový v porovnání s běžným chlebem
- je v něm opravdu hodně vlákniny, takže i 3 plátky vám doplní alespoň 1/3 DDD (DDD = 30 g)
- semínka dodají omega-3 mastnou kyselinu ALA, takže opět v jedné porci 3 plátků máte svou denní porci omega-3
- je vydatný, takže nesníte na posezení celý bochník, jako např. u čerstvého pšeničného chleba...
- má vysokou energetickou denzitu, takže je vhodný i jako svačina při nízkosacharidovém stravování např. na lyže
- je přirozeně bezlepkový, bez vajec, bez mléka, bez pšenice
- jeho příprava je strašně jednoduchá, vydrží vám i zamrazený v mrazáku po jednotlivých porcích
- je tak strašně dobrý, že vám běžné pečivo nebude chybět
Ingredience jsou na 1 bochníček (cca 500 g), používám skleněnou formu 15x11 cm
Ingredience
- 100 g ovesných vloček
- 50 g drcených lněných semínek
- 25 g pokrájených vlašáků
- 125 g slunečnicových semínek
- 15 g chia semínek
- 12 g psyllia
- 1 vrchovatá lžíce kokosového oleje
- 1 lžička medu
- 1 lžička soli (cca 5–6 g)
- 180 ml vody
Postup
Všechny suché ingredience včetně soli nasypte do mísy a důkladně promíchejte. Poté přidejte tekutý med, rozehřátý kokosový olej a vlažnou vodu. Vše důkladně promíchejte. Hmotu přendejte do formy, povrch uhlaďte a nechte 1 hod a 20 min stát v pokojové teplotě, aby semínka nabobtnala. Poté vložte do trouby a pečte 25 min na 200 °C. Pomocí rukavic bochníček z formy vyklopte a dejte ho zpět opečenou stranou dolů. Pečte dalších 20 min na 200 °C.
Hotový chléb nechte nejprve pořádně vychladnout, aby se při krájení nedrolil a pak už se na něj můžete vrhnout :)