Články

RECEPT: Batátové brownies

Porce: 20 ks

Doba přípravy: 90 min

Označení: Bezlepkové. Veganské.

Ingredience (na formu cca 25x15 cm)

  • 1 střední batát (cca 450-500 g)
  • 40 ml datlového sirupu
  • 30 g namočených sušených datlí
  • 1 střední banán
  • 50 g javorového sirupu
  • 2 vrchovaté lžičky kokosového oleje
  • 50 g pekanových ořechů
  • 50 g mandlí bez slupky
  • 50 ml rostlinného mléka (např. sójového)
  • 4 vrchovaté lžičky kakaového prášku + trocha na posypání
  • lžíce strouhaného kokosu na vysypání formy
Postup

1. Nejprve si připravte batátový základ. Batát škrabkou oloupejte, nakrájejte ho na kostičky a vařte v hrnci s vodou jako brambory 15-20 min do měkka. Poté batáty slijte a nechte vychladnout, ideálně za oknem, v chladu, alespoň 10-15 min.

2. Mezitím si v mixéru (food procesoru) zmixujte pekanové ořechy a mandle na jemnou strouhanku a přesypte si je vedle do misky.

3. Zchladlé batáty přendejte do mixéru, přidejte k nim všechny ostatní ingredience (pevný kokosový olej předtím rozpusťte) včetně namletých ořechů a zmixujte do hladké konzistence. Během mixování občas setřete ingredience ze stran nádoby do středu.

4. Formu 25x15 cm vymažte kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem. Těsto přelijte do formy, uhlaďte, lehce posypte kakaem a pečte v předem předehřáté troubě na 180 °C zhruba 45-50 min.

5. Hotové brownies nechte dobře vychladnout a poté i vychladit v ledničce či "venku za oknem". Podle chuti ho můžete polít čokoládovou polevou nebo nechat jen tak. Brownies skladujte v ledničce a podávejte vždy chlazené.