Putovní nesmysl číslo 1
Stravovat se zdravě = držení diety
Ke zdravé stravě se člověk dostane zpravidla dvěma cestami - buď to začne vyžadovat zdravotní stav a změna životního stylu je nám doporučena lékařem či jiným odborníkem, nebo se proto rozhodneme dobrovolně sami - ať už z důvodu krátkodobého (např. hubnutí do plavek, na ples apod.) nebo dlouhodobého. V obou případech je důležité si uvědomit, že změna stravování a často spolu s tím i životního stylu není krátkodobou záležitostí, ale měla by být záležitostí DOŽIVOTNÍ (pokud samozřejmě zdravotní stav dovolí). K této změně by se mělo přistupovat jako k naprosto dobrovolnému rozhodnutí tzn. když mi nechutná brokolice, tak se do ní nutně nemusím dvakrát týdně nutit nebo pokud mám rád gumové medvídky tak si prostě čas od času pár méďů dám. Každý má své chutě, každému dělá dobře něco jiného a zdravá strava má ten velký bonus, že je pestrá tzn., že se v ní může najít každý. Důležitým faktem zůstává, že je potřeba u toho trochu MYSLET a používat SELSKÝ ROZUM - když někde uberu tak taky někde na druhé straně můžu přidat; nápis light neznamená, že toho můžu sníst kopu; večeřet nejpozději v 6 večer když chodím spát okolo půlnoci je naprostá hloupost a takto by se dalo pokračovat. Proto každý, kdo vidí ve zdravé stravě jen časově omezenou nutnost za nějakým účelem, neuspěje, ale často si může i uškodit.
Spousta lidí namítne, že zdravá strava stojí čas a peníze. Připravit si snídani, svačinu a oběd na druhý den stojí, pravda, večer předešlého dne trochu času navíc. Na druhou stranu, koupit si snídani, svačinu a oběd v již připravené podobě (snídaně v kavárně, oběd v restauraci apod.) je určitě dražší verzí. Stydíte si nosit krabičky s jídlem do školy/do práce? Okolí Vám může začít jen závidět -> dřív nebo později (v některých smutných případech tedy i nikdy) každý člověk přijde na to, že to, co jíme, se odráží na naší fyzické i psychické stránce. Když se začneme stravovat lehčeji, zdravěji a ještě k tomu pravidelněji - začneme se cítit lépe. A nepochybně si toho mohou všimnout i ostatní.
Putovní nesmysl číslo 2
Dieta/držení diety/držení redukční diety
Upřímně řečeno nemám ráda, když někdo řekne že drží dietu….ve 90 % případech to znamená, že následuje některou ze slavných diet jako proteinová dieta, tukožroutská dieta, ovocná dieta nebo se prostě jen pár dní trápí hladem (a to se zde nebudu zmiňovat o hubnoucích pilulkách, kokteilech apod.). Tento typ diet je na jednu věc – shodit v rychlosti pár kilogramů, které po návratu na původní režim zase naskočí zpět (všem známý tzv. jojo efekt) – krutá realita. Navíc si ještě můžete ublížit.
Za mě tedy říkám: Pokud se rozhodnete cíleně hubnout, máte nadváhu nebo jen neste spokojeni s vaší aktuální vyšší hmotností (a tím nemyslím jen 1 nebo 2 kilogramy, které máte po dovolené navíc, k tomu stačí přidat trochu sportu) musíte zahájit tzv. redukční dietu. K držení redukční diety byste se měli uchýlit až po konzultaci s odborníkem a po alespoň základním vyšetření vašeho zdravotního stavu. Pouze poté Vám může být správně nastaven dietní režim s optimálním příjmem a doporučenou pohybovou aktivitou.
Hroši jsou vpohodě...ti žádné diety neřeší :) (zdroj:nature-photogallery.eu) |
Putovní nesmysl číslo 3
To kolik kilogramů shodím při držení diety je nejdůležitější
Každý jsme jedinečný a naše tělesná kompozice hraje velkou roli. Proto, když zhubnete 10 kg a dosáhnete vysněné hmotnosti, stále ještě nemusíte mít vyhráno. Je rozdíl zhubnout 10 kg tuku a 10 kg svalové hmoty. Mnohem důležitějším ukazatelem je měření obvodu paží, hrudníku, břicha a popřípadě stehen. Pokud hubnete správně, máte dostatečný přísun živin a pravidelnou pohybovou aktivitu spalujete převážně nadbytečné tuky. Pokud však hladovíte, tělo sáhne po energetických rezervách i v podobě svalů a ztrácíte tak na hmotnosti na jejich účet. Proto je tak důležité při držení redukční diety cvičit - jde o změnu poměru mezi svalovou hmotou a tukovou tkání ve vašem těle.
Obvod tělesných partií je často mnohem důležitější parametr než hmotnost. (zdroj: nutricni-poradce.eu) |