Porce: 16 čtverečků
Doba přípravy: 40 min
Označení: Vegetariánské, veganské, bezlepkové.
Ingredience (na čtvercovou formu 15x20 cm)
- 150 g bezlepkové mouky na sladké pečení Bake a Cake
- 2 flax vejce (2 lžíce mletých lněných semínek + 75 ml vody - nechat nabobtnat 30 min)
- 1/2 většího avokáda (zhruba 120 g)
- 100 g kokosového cukru
- 70 ml medu/javorového sirupu
- 100 ml rostlinného mléka (mandlového, sójového..)
- 40 g holandského kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
topping
- hrst pekanových ořechů
- hrst pokrájené hořké čokolády
1. Formu si vyložte namočeným pečicím papírem a dobře uhlaďte. Troubu si předehřejte na 180 °C.
2. Do hlubší mísy dejte avokádo, kokosový cukr a med. Tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence. Poté přidejte nabobtnalá lněná semínka, rostlinné mléko, jedlou sodu, špetku soli a kakaový prášek. Vše dobře promíchejte a na závěr přidejte mouku. Vymíchejte kompaktní směs, kterou vlijte do připravené formy.
3. Plochu rovnoměrně posypte pokrájenými pekanovými ořechy a hořkou čokoládou a pečte zhruba 17 min. Je důležité, aby se brownies nepřesušilo. Vzhledem k tomu, že neobsahuje vejce, nevadí, když zůstane lehce lepkavé.
4. Po vyndání z trouby nechte brownies alespoň hodinu vychladnout ve formě a poté vychlaďte v ledničce. Podávejte nakrájené na typické čtverečky a připravte si k němu dobrou kávu :)