Články

RECEPT: Avokádové brownies

Porce: 16 čtverečků

Doba přípravy: 40 min

Označení: Vegetariánské, veganské, bezlepkové.

Ingredience (na čtvercovou formu 15x20 cm)

  • 150 g bezlepkové mouky na sladké pečení Bake a Cake
  • 2 flax vejce (2 lžíce mletých lněných semínek + 75 ml vody - nechat nabobtnat 30 min)
  • 1/2 většího avokáda (zhruba 120 g)
  • 100 g kokosového cukru
  • 70 ml medu/javorového sirupu
  • 100 ml rostlinného mléka (mandlového, sójového..)
  • 40 g holandského kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli

topping

  • hrst pekanových ořechů
  • hrst pokrájené hořké čokolády
Postup

1. Formu si vyložte namočeným pečicím papírem a dobře uhlaďte. Troubu si předehřejte na 180 °C.

2. Do hlubší mísy dejte avokádo, kokosový cukr a med. Tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence. Poté přidejte nabobtnalá lněná semínka, rostlinné mléko, jedlou sodu, špetku soli a kakaový prášek. Vše dobře promíchejte a na závěr přidejte mouku. Vymíchejte kompaktní směs, kterou vlijte do připravené formy.

3. Plochu rovnoměrně posypte pokrájenými pekanovými ořechy a hořkou čokoládou a pečte zhruba 17 min. Je důležité, aby se brownies nepřesušilo. Vzhledem k tomu, že neobsahuje vejce, nevadí, když zůstane lehce lepkavé.

4. Po vyndání z trouby nechte brownies alespoň hodinu vychladnout ve formě a poté vychlaďte v ledničce. Podávejte nakrájené na typické čtverečky a připravte si k němu dobrou kávu :)