Sůl a naše zdraví
Sůl, respektive sodík, o který nám v soli hlavně jde, potřebujeme. Sodík je iont, který ale není obsažený jen v soli, v té krystalické látce, kterou tak často používáme k dosolování pokrmů, je to iont, který je běžně obsažený např. v ovoci nebo zelenině. Sodík hraje roli v regulaci osmotických pochodů našeho těla a podílí se na vzniku a šíření elektrického signálu v nervových a svalových buňkách. Určité množství soli v jídelníčku je tedy žádoucí, realita je ale taková, že ji konzumuje v nadbytku a to hlavně díky technologicky zpracovaným potravinám, které v jídelníčku máme.
Denní maximální doporučené množství soli v jídelníčku je 5 g. Realita je ale taková, že průměrně zkonzumujeme 3–4x více, tedy i 15 až 20 g! A to je naprosto alarmující statistika.
Sůl si řekněme pohrává s naší osmózou, obecně s hospodařením vody v těle. Dlouhodobý vyšší příjem soli se podílí na chronickém zvýšení krevního tlaku, což neblaze působí na zdraví srdce. Tím, že sůl v těle ovlivňuje hospodaření s vodou, dochází k zavodňování organismu a zatěžování ledvin. Orgánem, který reguluje obsah sodíku v těle jsou totiž ledviny. Nadměrný příjem soli má pak samozřejmě i sekundární dopady jako jsou např. otoky či chronické bolesti hlavy, obezita apod.
V jakých potravinách je soli nejvíce?
Nejvíce soli obsahují vysoce technologicky zpracované produkty, a to hlavně uzeniny a masné výrobky obecně, instantní pokrmy, ale také slané sýry a výrobky z ryb, dochucovadla, ale i pečivo. Je třeba si uvědomit, že více technologicky zpracovaných potravin v jídelníčku máme, tím úměrně s tím jde i příjem sodíku. Mražené pizzy, hotové pokrmy, konzervy, dehydrované výrobky, hotové omáčky....tyto všechny předpřipravené pokrmy obsahují zpravidla soli úplně nejvíce. Významnou skupinou je sortiment slaných pochutin jako jsou solené oříšky, tyčinky, brambůrky a různé lupínky. Kolem a kolem – zhruba třetina průměrného supermarketu je plná potravin s vysokým obsahem soli!
Nákup již slaných potravin je jedna věc. Druhá věc je ale samotné vaření a užívání soli během přípravy nejrůznějších jídel. Samozřejmě, že voda na těstoviny musí být slaná a že sůl v racionálním množství do jídelníčku patří. Pakliže si ale na talíř vyskládáte 100 g olomouckých tvarůžků, přidáte si pár koleček šunky nebo sýru, 2–3 plátky chleba ...věřte, že spolu s tím vám na talíři také leží zhruba 5–6 g soli. Pokud máte v jídelníčku minimum technologicky zpracovaných výrobků typu brambůrky, párky, uzeniny nebo polotovary...pak je to polovina úspěchu.
Samotnou kategorií jsou dochucovadla – maggi, různé omáčky k masu, dipy, bujóny a nejrůznější sosy...prostě to všechno, co zabíjí přirozenou chuť surovin. Toto všechny opravdu v jídelníčku nepotřebujeme, jen to otupuje naše chuťové buňky. Pokud se naučíte tyto přísady doma nepoužívat, je to opět krok dobrým směrem.
Ani úplné nesolení není řešení
Určitá skupina lidí si přece jen vyšší příjem sodíku může dovolit. Jsou to hlavně sportovci, kteří se hodně potí a kteří pravidelně ztrácejí mnoho vody a minerálů potem. Velmi důležité je samozřejmě zvolit potraviny vhodné k doplnění soli a i tak se vyhnout např. smaženým brambůrkům. Lepší je volit sýry, které zároveň obsahují i hodně bílkovin a vápníku. Rozumný přísun soli si také mohou dovolit lidé, kteří mají obecně velmi nízký tlak a kteří si sodíkem trochu pomáhají ho zvednout.
Jako se vším je důležité najít zlatý střed. V žádném případě není nutné konzumovat vše bez soli, nesolit a soli se bránit. Na druhou stranu je dobré mít určitou sebereflexi. Zkuste začít používat více bylinky a koření a tím zvýrazňovat pokrmy. Velmi přirozeně tím snížíte množství potřebné soli pro dochucování pokrmů.
pro jogadnes.cz
foto: Shutterstock.com