Nezaměnitelná vůně svařeného vína, vánočky, cukroví, bramborového salátu… Na Vánoce je všude kolem tolik pokušení a možná nejhorší je to, které není vidět – skryté kilokalorie. Chceme ochutnat od každého, nikoho neurazit, jenže nakonec zjistíme, že je nám akorát těžko a že tudy cesta tedy rozhodně nepovede. A lákavá není ani vidina neschopnosti po svátcích dopnout oblíbené rifle… Jak se takových nepříjemností vyvarovat, ale vychutnat si Vánoce se vším všudy? O tom jsme si povídali s Míšou Bebovou, biochemičkou a odbornicí na výživu.
Vánoce jsou svátečním časem, který si ovšem mnoho z nás spojuje s bezbřehým hodováním. Co myslíš, že ze všech vánočních dobrot škodí nejvíce? Nebo je to kombinace mnoha faktorů a přejídání jako takové?
Já si myslím, že je to vše najednou. Pro mnohé jsou vánoční svátky obdobím, kdy si v hlavě řeknou „Teď můžu, teď je to povoleno.“ Pak je samozřejmě problémem i frekvence – několik dní se jezdí po příbuzných, kde každý servíruje tradiční, často těžké, jídlo a porci cukroví navrch. Prostě doslova se celé dny jí. Tak nějak to s tím máme spojené. Já si ale pořád myslím, že jde splnit všechny „povinnosti“ i v normální střídmosti, bez bolestí žaludku, pocity přejedení a žlučníkových kolik.
Je tedy jasné, že nabraná kila nejsou jediným problémem, který vánoční obžerství může způsobit. Trpí i orgány. Třeba právě tebou zmíněný žlučník? Jak ten zasahuje vánoční hodování a jak se vyvarovat nepříjemných problémů? Co lidé bez žlučníku?
Tradiční vánoční pokrmy jsou mastné, obsahují hodně tuku, žlučník je tedy hodně zaměstnáván a hlavně často jíme jídla, která během roku třeba ani moc nejíme. Problém mohou mít hlavně lidé, kteří už nějaké počáteční problémy mají. Zdravému člověku může být maximálně špatně, lidé s narušeným trávením by ale měli být opatrní. Lidé bez žlučníku by se měli „krotit“ s tučnými pokrmy vlastně už doživotně, pravdou ale je, že tělo se tomu přizpůsobí a není výjimkou, že lidé bez žlučníku vlastní jí úplně stejně jako když ho ještě měli. Královskou vlastností je střídmost – prostě si dejte, ale přiměřeně! Od každého trochu.
Další běžnou těžkostí bývá pálení žáhy. Proč po jídle nastává a jak se dá vyřešit? Jaká je prevence?
Pálení žáhy bývá v tomto případě spojeno hlavně s kombinováním vícera chodů dohromady: polévka, hlavní jídlo a završit to cukrovím není úplně všední záležitost. Člověk pak dlouho tráví, polehává, lidsky řečeno „jde mu to nahoru“ a pálení žáhy je na světě. Prevencí je opět střídmost a pak také může pomoci troška sody rozmíchané ve vodě nebo jednoduché pastilky s obsahem jedlé sody, které mají za úkol zneutralizovat kyseliny.
Jaké další zažívací obtíže může přemíra tuku, cukru a alkoholu způsobit a jak se jim vyhnout, případně jak je řešit, když nastanou?
Já vidím jednoznačný problém v nedostatku vlákniny, který právě tyto dny doprovází. K snídani vánočka, k obědu nějaké maso a příloha, odpoledne cukroví a večer taktéž většinou něco, co není úplně zdravé – například pečivo, paštika, sýry. V těchto dnech nám chybí ovoce a zelenina, což se může projevit na zažívání a může vzniknout nepříjemná zácpa. Proto bych doporučila i v těchto dnech nezapomínat na bílý jogurt s probiotiky, nějaké to ovoce a zeleninu, které nám poskytnout prevenci.
Někteří lidé mají ohledně vánočních hostin lišácké řešení. Před Vánoci najedou na zdravý životní styl, aby zhubli, a na Vánoce si mohli dopřát bez strachu, že přiberou. Je to podle tebe rozumné řešení?
Jojo, tohle přesně dělá každý rok můj táta. Lišácké řešení, ano, ale dle mého názoru naprosto nevhodné. Zhubnout násilně pár kilo před Vánoci, abych mohl přes Vánoce pohodlně vše nabrat, rozhodně není řešení a není to zdravé.
A teď tvoje praktická rada – jak si Vánoce užít se vším všudy a zároveň v souladu se zdravými zásadami tak, abychom nepřibrali a aby nám nebylo po svátcích špatně? Vezměme v úvahu třeba i situaci, kdy jsme na návštěvě a nechceme hostitele urazit tím, že odmítneme nabízené pochutiny.
Opět bude mou odpovědí střídmost. I já si s chutí dám k vánočku, bramborový salát a řízek, odpoledne kávu s cukrovím a sýry, víno, pečivo… Pokud jíme zdravě přes celý rok, několik dní by nás nemělo vůbec ohrozit. Řešením je si nedat 20 kusů cukroví, ale 5, nesníst půl vánočky na posezení ale dát si dva plátky (a to já ji jím klidně i s máslem). Důležité je určitě mít mezi jídly odstup a nekombinovat například oběd hned s hrnkem latté a mísou cukroví. Večer to pak nepřehánět s alkoholem a nechat si několik hodin na vytrávení. Pokud se vše proloží procházkou na čerstvém vzduchu (alespoň 2 hodiny), pak opravdu nemusí jít kila nahoru. Můj tip je začít den zdravou a kvalitní snídaní, aby se člověk dobře najedl a měl dobrý základ – například kaše/jogurt, ovoce, oříšky/semínka a podobně.
Je třeba možným řešením i nahrazovat některé méně zdravé ingredience zdravějšími? Například majonézu v salátu jogurtem, bílou mouku moukou špaldovou, bílý cukr cukrem třtinovým a podobně?
Důležité je hlavně používat kvalitní ingredience – nežluklé ořechy, kvalitní a správně vybraný tuk na smažení, klidně i domácí majonézu a podobně. Ruku v ruce s tím jde i volba nutričně zajímavější suroviny – celozrnná mouka, nějaké alternativy cukru, celozrnná strouhanka a další. Je to tedy částečně řešení. Je to lepší cesta, která aby byla úspěšná, musí být správně pochopena. Tím myslím, že když je něco ze zdravějších surovin, neznamená to, že toho můžu sníst 2x tolik, jak si mnozí myslí.
Jak vypadají v tomto směru tvoje Vánoce? Co jíš a nejíš?
Přiznám se, že nejím kapra, takže na Štědrý den mám krůtí řízek – tradiční, smažený – a bramborový salát s lehčí verzi majonézy. Řízky a salát miluji, takže je klidně jím i další dny k večeři. Miluji ale i Vánočku, peču zhruba 7 druhů cukroví z kvalitních surovin – nepoužívám bílý cukr a bílou mouku, ale pravdou je, že pak na Vánoce už ho jím minimálně, protože si ho užiji při pečení. Po těch pár dnech mi hodně chybí zelenina, protože na tu jsem zvyklá denně a do svátečních dnů se jí tolik nevejde. No a jak příjem kompenzuji? Kvalitní lyžovačkou a výšlapem na skialpech. To má pak člověk i na vše větší chuť.
Rozhovor vyšel na Vitalweb.cz