Ingredience (na cca 25 ks)
1 smetana ke šlehání (200 g, 12%)
45 g celozrnné mouky
50 rýžového sirupu CountryLife
100 g medu
380 g semínek a sušeného ovoce:
- 50 g GOJI
- 100 g sušených brusinek
- 100 g nasekaných oloupaných mandlí
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- 30 g chia semínek
50 g rozpuštěné hořké čokolády na potření
Postup
V kastrůlku nejdřív smícháme med, sirup, smetanu a mouku a krátce povaříme, dokud nevznikne hustší konzistence. Směs necháme vychladnout.
Mezitím si můžeme pokrájet všechny ořechy a ovoce na drobno a poté je přidáme do vychladlé směsi.
Na pečící papír tvoříme malé placičky a pečeme asi 15 min při 150 °C.
Vychladlé placičky pak potřeme rozpuštěnou hořkou čokoládou a necháme vychladnout a ideálně změknout minimálně týden v krabici v chladu.
A proč tedy nadupané? Protože místo klasického kandovaného ovoce (často s přídavky barviv apod.), bílé mouky a cukru, tyto marokánky obsahují:
GOJI – superpotravina, která obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a aktivních polysacharidů, které podporují naší imunitu a slouží jako “elixír mládí”
brusinky – podporují zdraví močových cest
chia semínka – další superpotravina, která obsahuje spousty cenných minerálů a vitamínů, omega-3 mastných kyselin, dále vlákninu, antioxidanty apod.
celozrnná mouka– zdravější alternativu mouky bílé
rýžový sirup a med na místo rafinovaného bílého cukru
mandle a vlašské ořechy - zdroje zdravých tuků včetně omega-3 mastných kyselin a vitamínu E
smetana - ta jako jediná zůstala, není nutné ji nahrazovat
Dobrou chuť :)