1) Konzumace tzv. superpotravin může zabránit vzniku rakoviny
Brokolice, česnek, zelený čaj, lesní plody, vlašské ořechy...tyto potraviny a mnohé další jsou zařazovány mezi tzv. superpotraviny, tedy potraviny s vysokou nutriční hodnotou a se širokou škálou zdraví prospěšných látek. Mnoho článků, webových stránek ale i věhlasných pseudoodborníků zastává názor, že konzumací těchto potravin dosáhneme výjimečného zdraví a dále, že nám poskytují velmi účinnou prevenci před nejrůznějšími onemocněními, a to zejména rakovinou. Tyto potraviny sice obsahují velké množství bioaktivních látek, které mají pozitivní účinky na naše zdraví a jejich konzumace opravdu je prospěšná, nicméně sami o sobě naše tělo opravdu nespasí, jinými slovy, pouhou častou a objemnou konzumací těchto potravin nelze zabránit vzniku rakoviny. V našem organismu se odehrává velmi složitý metabolismus a veškeré reakce jsou velmi komplexní, takže nemůžeme říci, že jedna potravina či množství látek zachrání vše! K prevenci rakoviny nestačí pouze konzumovat 10 superpotravin v nadměrném množství. Účinná prevence je opět velmi komplexní záležitost, zahrnující několik bodů:
- vyhýbat se kouření a to jak aktivnímu tak pasivnímu
- žít aktivně, pravidelně několikrát týdně se věnovat aerobní pohybové aktivitě
- omezit konzumaci alkoholu
- vyhýbat se velmi znečištěnému prostředí, toxickým látkám a plesnivým potravinám
- zdravě, střídmě a racionálně se stravovat, jíst dostatek zeleniny a ovoce.
A je to právě racionální, nestejnorodé a rozmanité stravování, co je pro nás důležité. Prevence je velký balíček faktorů, a tak je hloupé si myslet, že vytříbeným stravováním ale kouřením krabičky cigaret denně něčeho účinného dosáhneme.
POZOR – Netvrdím, že superpotraviny nejsou součástí chemoprevence !
2) Překyselení organismu vlivem stravování způsobuje rakovinu
Dalším mýtem je tvrzení, že nadměrná konzumace kyselinotvorných potravin způsobuje překyselení, snížení pH krve a zvýšení rizika propuknutí nádorového bujení. S tímto se pojí doporučení zvýšené konzumace zásaditých potravin (tuším, že takový to strašidelný článek koluje po emailech...)
Krev jako taková je slabě zásaditá (pH okolo 7,4) a tělo ovládá velmi účinné mechanismy, jak si toto pH udržet. Konzumace ovoce ani zeleniny (ač obsahují kyseliny, ale i minerální látky, které jsou zásadotvorné) na pH krve opravdu vliv nemají – ani ji nijak nesnižují. Je však důležité míti na paměti, že stav acidózy těla je právoplatný fyziologický stav. Dochází k němu při selhání ledvin a/nebo plic a při některých vážných zraněních a otravách. Při acidóze opravdu dochází ke snížení pH krve. Například při otravě ethanolem vzniká velké množství tzv. acetátu (látka odvozená od kyseliny octové – ocet :) - určitě si vybavíte druhý den po flámu, jak je to cítit... tak to je právě on), jehož vysoké množství v organismu ve finále opravdu může způsobit metabolickou acidózu.
Tento mýtus o přímé korelaci s rakovinou pravděpodobně vznikl z faktu, že tumorové buňky okolo sebe vytváří kyselé prostředí a to z důvodu jiného mechanismu tvorby energie (zpracovávají kyslík).
3) Konzumace sladkostí a obecně potravin s vysokým obsahem cukru podporuje nádorového bujení a rozvoj rakoviny
Třetím mýtem je tvrzení, že cukr obecně „vykrmuje“ rakovinné buňky a cukr a sladkosti jako takové by měly být úplně vyřazeny z jídelníčku pacienta. Toto je opět zjednodušené tvrzení a navíc vytržené z kontextu. Stejně jako všechny buňky, i rakovinné buňky získávají energii z glukózy, tedy základního jednoduchého cukru. Jelikož rakovinné buňky rostou často velmi rychle, nárokují si také velké množství energie. Neznamená to ale, že cukry ze sladkostí tyto rakovinné buňky přednostně vyživují – stejně tak je může vyživovat glukóza pocházející z těstovin, zeleniny nebo ovoce. V tomto případě tedy platí, že je jedno z čeho glukóza pochází, tak jako tak jí tělo buď využije k vytvoření energie pro potřebné pochody, nebo uloží ve formě tuku.
Závěrem..
Prosím, ať už si přečtete na internetu jakékoliv informace, nevěřte jim jako by byly svaté. Vždy buďte kritičtí, skeptičtí a realističtí. Pohledů na jednu věc může být vždy spoustu a neznamená to často, že je jen jedna pravda. Vše pramení z faktu, že každý člověk je individuální osobnost a co pomáhá/škodí jednomu, nemusí pomáhat/škodit druhému.