Články

Zapečené špaldové palačinky se špenátem, salámem chorizo a sušenými rajčaty

Ingredience na palačinky pro 2 osoby

těsto na 5 palačinek:
  • 2 vejce
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 250 ml sójového mléka
  • špetka soli

 

náplň:
  • čerstvý nebo mražený listový špenát (já jsem použila mražený od Alnatury – cca 250 g)
  • ½ cibule
  • 7 nakrájených sušených rajčat
  • pár plátků kvalitního sušeného chorizo salámu (ano, ano já vím !!! O:-) )
  • česnek, sůl, pepř
  • bruschetta koření

 

  • 3 vejce + 30 ml sójového mléka na zapečení
  • 40 g parmazánu na krustičku

 

Postup

1) Nejprve si připravte těsto na palačinky a nechte 10 min odležet.

2) Mezitím si můžete připravit špenát, který dochuťte česnekem, dosolte, dopepřete a dejte si stranou.

3) Pokud se vám bude zdát palačinkové těsto moc husté, přilijte ještě trochu mléka (špaldová mouka více saje), jinak na trošce olivového oleje upečte cca 5 větších palačinek.

4) Na té samé pánvičce od špenátu si zpěňte nahrubo nakrájenou cibulku, přihoďte pár nakrájených plátků kvalitního chorizo salámu (dodá skvělou pikantnost, lze ho však nahradit nebo vynechat) a na závěr přisypte pokrájená sušená rajčata.

5) Připravte si menší skleněný pekáček a postupně skládejte naplněné palačinky špenátem a chorizo směsí. Spodní vrstvu poté trochu osolte a posypejte bruschetta kořením (mě to vyšlo na 3 a navrch jsem pak dala jednu přehlou napůl). Palačinky pak zalijte rozšlehanými vejci s trochou mléka a špetkou soli. Zapékejte cca 35 min na 180 °C. Zhruba po 20 minutách můžete přisypat navrch parmazán a přepnout na grill, aby se vršek trochu zapekl.

Pokud jste se dopočítali...zjistili jste, že jedna palačinka zbývá. Tu si můžete dát například jako desert – s marmeládou nebo oříšky a medem :)

 

Podobný recept a inspiraci na jinou náplň najdete třeba zde:

http://eat-withlove.blogspot.cz/2015/03/zapecene-celozrnne-palacinky-s-tunakem.html

http://palacinky.org

 

Dobrou chuť !