Kustovnice čínská neboli goji patří do čeledi lilkovitých, a jak název napovídá, již po staletí se pěstuje v Číně a přilehlých oblastech Asie, kde je také hojně využívána v tradiční čínské medicíně. Nejbohatším zdrojem, pro nás prospěšných látek, jsou její červené plody, které se suší, vyrábí se z nich šťáva, nebo se z nich dělají extrakty pro výrobu potravních doplňků. Lístky této rostliny se používají pro přípravu čajů. Sušené plody trochu připomínají menší hrozinky a chutí je můžeme zařadit někam mezi šípek a brusinku. Ačkoli se tato rostlina na východě používá už stovky let, do dalších zemí se dostala v rozšířené podobě až mnohem později. Nyní jsou produkty z ní včetně sušeného ovoce relativně dobře dostupné a nachází všestranné použití - plody se například hodí do kaší, ovocných koktejlů, do sypaných směsí nebo jen tak samotné.
Goji obsahuje širokou škálu bioaktivních látek, které jsou pro tělo velmi přínosné. Plody goji obsahují významné množství bioaktivních polysacharidů, které tvoří okolo 8 % sušiny. Podle tradiční čínské medicíny jsou to právě tyto látky zodpovědné za tzv. imunomodulační aktivitu (imunitu-podporující) a určující léčivý potenciál produktů přírodního původu. Zbarvení kustovnice způsobují karotenoidy, které tvoří asi 0,03–0,5 % sušiny plodů. Celkově jich tyto plody obsahují asi 11 (+ dalších 7 látek je od nich odvozených), z nichž nejvíce zastoupený je zeaxantin. Goji je také bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky, a to skoro na všechny, na které si vzpomenete - draslík, vápník, zinek, železo, hořčík, vitamín C, vitamíny skupiny B apod. Kustovnice je také zdrojem esenciálních aminokyselin a nenasycených mastných kyselin, z nichž druhé zmíněné jsou základem tzv. „zdravých“ tuků. Výčet látek lze zakončit skupinou fenolových kyselin a flavonoidních látek, kterých tato rostlina obsahuje přes 50 druhů.
Ze širokého spektra účinků si snad nejvíce můžeme cenit schopnosti zpomalovat stárnutí organismu. Jedna z teorií stárnutí říká, že většina nežádoucích změn, které probíhají v organismu ve stáří, vznikají v důsledku působení volných radikálů. Látky obsažené v goji, primárně jsou to specifické sacharidy ale i další látky, způsobují velmi komplexní ochranu právě proti této nežádoucí oxidaci. Problematika na molekulární úrovni je však mnohem složitější a byla by nad rámec tohoto článku. Pravidelná konzumace goji má širší spektrum účinků, nejen již zmíněná ochrana proti stárnutím buněk, ale i stabilizace hladiny glukózy a triacylglycerolů (tuky), posiluje celkovou obranyschopnost a imunitu, zlepšuje zrak a zpomaluje neurodegenerativní procesy.
Muže ale jistě i ženy potěší informace, že účinky goji sahají i do oblasti reprodukce a potence. Na tom všem se podílí další látky obsažené v goji, z nichž za zmínku stojí ß-sitosterol, betain nebo kyselina p-kumarová. Výzkumy ukazují, že plody goji mají afrodiziakální účinky, mírně zvyšují hladiny sexuálních hormonů a podporují plodnost. Tato rostlina se navíc v Číně tradičně používá pro léčení mužské plodnosti.
Uvedené vlastnosti a účinky jsou pouze ukázkou toho, co všechno s velkou pravděpodobností tato rostlina dokáže. Velkým plusem ale také zůstává fakt, že zatím nebyly prokázány žádné vedlejší účinky, což je v dnešní době až neobvyklé. Konzumace kustovnice čínské jako takové vás od nemocí a neduhů neubrání, pokud ji však zařadíte do svého jídelníčku, obohatíte se o velké množství zdraví prospěšných látek.
Pozor, goji si vybírejte nejlépe v BIO kvalitě. Plody by neměly být nahnilé ani navlhlé. Obsah cenných látek se může lišit v závislosti na kvalitě a původu plodů. Pozor by si měli dát lidé, kteří mají problémy s ředěním krve a užívají léky jako je např. Warfarin. Konzumaci goji vždy konzultujte se svým lékařem.