Trávení
Abychom z přijaté potravy získali co nejvíce nutričních látek, musíme větší kusy jídla přeměnit pomocí enzymů na nejzákladnější stavební kameny. Trávicí procesy začínají již v ústech při žvýkání a promíchávání potravy se slinami. To, jakým způsobem tedy celý proces začneme, velmi ovlivňuje následný proces trávení v žaludku a absorpci živin v tenkém střevě. První trávicí enzym ve slinách – ptyalin – začíná štěpit polysacharidy a jeho optimální pracovní pH je okolo 7. Jinými slovy, co z polysacharidů nestihneme natrávit v ústech, v žaludku už nedoženeme a může nám být těžko až nevolno. Dobrou zprávou zůstává, že pankreatická šťáva obsahuje další trávicí enzymy, takže trávení polysacharidů ještě pokračuje. Kašovitá a tekutá strava vybízí k rychlé konzumaci bez nutnosti žvýkání a nedochází tak k prvotnímu smísení potravy se slinami. Sliny také obsahují antibakteriální látku lysozym, což je v trávicí soustavě první imunitní bariéra při boji s nežádoucími mikroorganismy, které se mohou ve stravě vyskytnout. Právě ovoce a zelenina jsou možnými zdroji patogenních mikroorganismů, proto je dobré toto nepodceňovat.
Cukry a glykemický index
V posledním desetiletí se do velké obliby dostala konzumace čerstvě vylisovaných ovocných šťáv (tzv. freshů) a hustých ovocných/zeleninových kokteilů (tzv. smoothies). Ruku v ruce s popularizací syrové stravy (raw food) se tyto nápoje dostaly do povědomí ještě více, a na internetu tak můžete nalézt spousty fotek, receptů a doporučených postupů na jejich přípravu. Pokud lisujeme ovoce za účelem přípravy čerstvé šťávy, zbavujeme ho však důležité vlákniny, která snižuje celkový glykemický index potravy. Jelikož se jedná potraviny plné cukrů, můžeme pak dostat nápoj s velmi vysokým glykemickým indexem. U těchto nápojů je zvlášť důležité dbát na to, abychom je nevypili jako klasickou vodu, tedy naráz, ale vychutnávali si je stejně jako kdybychom jedli pevnou stravu – včetně příslušného smísení se slinami, ideálně alespoň 10 min. Je důležité míti na paměti, že tyto často kyselé šťávy a cukry v nich obsažené mohou mít nežádoucí vliv na kazivost našich zubů, takže zvýšená a každodenní konzumace se pak může v tomto ohledu přirovnat ke konzumaci sladkostí.
Pocit sytosti
Třetím důvodem, proč bychom měli důkladně žvýkat, je fakt, že mozku (konkrétně hypotalamu) trvá asi 15-20 min, než detekuje signál z trávicí soustavy, že je organismus nasycen. Sacharidy, bílkoviny i tuky vysílají různě intenzivní signály pocitu nasycení. Nejsilnější signál vysílají bílkoviny (mají největší sytící funkci), dále sacharidy, a v poslední řadě tuky. Proto jakékoliv jídlo snědené ve spěchu, na ulici, na cestě mezi bodem A a B apod. nemůže být kvalitně stráveno a nemá patřičný sytící efekt. Právě naopak, hlad a chutě se dostaví mnohem dříve.
Zdravé, ale kalorické
Éra „zdravých“ freshů a smoothie je nebezpečná i z kalorického hlediska. Tyto nápoje jsou velkým zdrojem cukru a hlavně fruktózy, jejíž nadbytečný příjem může zatěžovat v dlouhodobém měřítku játra. Nehledě na fakt, že tyto nápoje nemají tak velký sytící potenciál a nenahradí tak plnohodnotně jedno denní jídlo. Fresh ze dvou pomerančů a grepu tedy vypijeme snadně a necítíme se ani tak plní, kdybychom však měli sníst tři kusy ovoce najednou, už bychom s tím asi měli problém. Kalorická hodnota však zůstává téměř stejně vysoká. V tomto ohledu jsou mnohem lepší variantou zeleninové šťávy, případně v kombinaci s ovocem – mají nižší glykemický index, nižší obsah cukru a jsou méně kalorické.
Shrnutí
- Zdraví prospěšné účinky konzumce freshů a smoothie jsou velké (za předpokladu kvalitních surovin). Vysoký obsah vitamínů, minerálů a fytochemikálií je doslova boostem pro náš organismus.
- I přes velká pozitiva je třeba dbát na pár zásad:
- šťávy pijte pomalu, za důkladného promísení se slinami a to nejméně 10-15 min
- pamatujte, že jsou zdrojem velkého množství sacharidů, a tak je směřujte spíše do dopoledních hodin, na svačiny či po tréninku
- pamatujte, že pijete velkou cukernou bombu, a tak nezapomínejte na ústní hygienu :)