Články

Pohanková sekaná

 

Porce:

Příprava: 65 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

 

Ingredience (na jednu menší zapékací mísu)

  • 200 g pohanky lámanky
  • 300 ml zeleninového vývaru (3/4 kostky BIO bujonu)
  • 1 pórek
  • 2 mrkve
  • 1/4 celeru
  • stroužek česneku
  • koření: majoránka, kurkuma, chilli vločky, pepř
  • gel z chia semínek (2 lžičky + 100 ml vody)
  • olivový olej

 

Postup

1. 2 lžičky chia semínek nechte a priory 2-3 hodiny nabobtnat s 100 ml vody, než se vytvoří hustý gel. Tento gel plně nahradí dvě vejce vejce.

2. K 200 g pohanky lámanky přilejte 300 ml vody (1:1,5), přihoďte 3/4 kostky BIO zeleninového bujónu a přiveďte k varu. Po 3 minutách odstavte a nechte 15 min dojít pod pokličkou.

3. Celer a mrkev očistěte a nakrájejte nadrobno. Nechte vařit na páře 10 min.

4. Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka.

5. Poté vše důkladně promíchejte buď v hrnci nebo přímo zapékací míse: pohanku, celer, mrkev, pórek a prolisovaný stroužek česneku. Přidejte majoránku, trochu kurkumy, trochu chilli vloček a čerstvě mletý pepř. Na závěr přidejte lžíci olivového oleje a gel z chia semínek a vše společně promíchejte. Směs v míse uhlaďte stěrkou.

6. Pečte pozvolna na 180 °C, dokud sekaná nezezlátne, cca 45 min.