Porce: 3
Příprava: 65 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.
Ingredience (na jednu menší zapékací mísu)
- 200 g pohanky lámanky
- 300 ml zeleninového vývaru (3/4 kostky BIO bujonu)
- 1 pórek
- 2 mrkve
- 1/4 celeru
- stroužek česneku
- koření: majoránka, kurkuma, chilli vločky, pepř
- gel z chia semínek (2 lžičky + 100 ml vody)
- olivový olej
Postup
1. 2 lžičky chia semínek nechte a priory 2-3 hodiny nabobtnat s 100 ml vody, než se vytvoří hustý gel. Tento gel plně nahradí dvě vejce vejce.2. K 200 g pohanky lámanky přilejte 300 ml vody (1:1,5), přihoďte 3/4 kostky BIO zeleninového bujónu a přiveďte k varu. Po 3 minutách odstavte a nechte 15 min dojít pod pokličkou.
3. Celer a mrkev očistěte a nakrájejte nadrobno. Nechte vařit na páře 10 min.
4. Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka.
5. Poté vše důkladně promíchejte buď v hrnci nebo přímo zapékací míse: pohanku, celer, mrkev, pórek a prolisovaný stroužek česneku. Přidejte majoránku, trochu kurkumy, trochu chilli vloček a čerstvě mletý pepř. Na závěr přidejte lžíci olivového oleje a gel z chia semínek a vše společně promíchejte. Směs v míse uhlaďte stěrkou.
6. Pečte pozvolna na 180 °C, dokud sekaná nezezlátne, cca 45 min.