1. Neobsahuje mouku, jako jeho klasická provedení.
2. Těsto zde tvoří quinoa, která je superzdravá (a bezlepková).
3. Podstatnou část náplně tvoří brokolice, která je jednou z nejzdravějších typů zelenin vůbec. Je skvělým zdrojem vápníku (hlavně velmi dobře využitelným) a obsahuje spoustu bioaktivních látek, které dlouhodobě pomáhají v prevenci rakoviny. Více se o brokolici a jejich účincích můžete dočíst zde.
4. Místo klasické smetany je zde použita její rýžová alternativa Alpro. Celý pokrm pak není tak těžký na trávení.
Porce: 2 (4 svačinové :) )
Příprava: 45 min + pečení 30 min
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience (na kulatou formu o průměru 23 cm)
- 150 g quinoy
- 3/4 kostky BIO zeleninového bujónu
- 1/2 střední brokolice
- 150 ml rýžové alternativy smetany (např. Alpro)
- 2 vejce
- 1/2 červené cibule
- 1 stroužek česneku
- římský kmín, libeček, kurkuma, pepř, sůl
- lžíce olivového oleje
- trochu másla na vymazání formy + lžíce kukuřičné mouky na vysypání
- 40 g nastrouhaného tučnějšího sýra na posypání (parmezán, tilsiter apod.), ale nemusí být
Postup
1. Nejprve si uvařte quinou v zeleninovém vývaru v poměru 1:2 (150 g quinoy + 300 ml silnějšího vývaru ze 3/4 kostky). Vařte na mírném plameni a na závěr nechte dojít pod pokličkou.
2. Brokolici si rozdělte na menší růžičky a uvařte ji do křehka na páře.
3. Troubu si předehřejte na 180 °C a kulatou formu si vymažte máslem a vysypte kukuřičnou moukou.
4. Na troše oleje osmahněte cibulku, česnek, přidejte pokrájenou brokolici a postupně i koření - trochu římského kmínu, sušený libeček, špetku kurkumy, pepř a trochu soli. Hotovou směs odstavte z plamene a nechte trochu vychladnout.
5. Mezitím vysypte zchladlou quinou do formy a vytlačte ji rovnoměrně po celé ploše formy.
6. K brokolici přilejte rýžovou smetanu, přidejte 2 vejce a vše důkladně promíchejte. Poté vlijte na quinoový korpus a rovnoměrně rozetřete.
7. Pečte na 180 °C zhruba 30 min. Pět minut před koncem posypte sýrem a poté nechte dojít.
8. Servírujte rovnou teplé nebo vychlazené z ledničky.