Články

Špaldové vánoční věnce

 

Ingredience na 3 věnce

  • 500 g špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 pytlíčky BIO vanilkového cukru (2 x 20 g, Amylon)
  • 1/2 kostky droždí nebo 1 pytlíček sušeného droždí (BIO kvalita, např. Alnatura)
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • hrst rozinek (nesířené, ideálně BIO /Alnatura/, alespoň 2 hodiny namočené v rumu)
  • plátky mandlí

 

Postup

1. Nejprve si nechte vzejít kvásek. Smíchejte několik lžic mléka, dvě lžíce cukru a půl kostky nebo jeden balíček droždí. Směs dejte na teplé místo a alespoň hodinu nechte chemicky reagovat :)

2. Do mísy prosejte mouku, přidejte povolené máslo, jedno vajíčko, vanilkové cukry + zbytek cukru třtinového, mléko a na závěr kvásek. Po počátečním prohnětení a promíchání přidejte rozinky a lžíci rumu. Hněťte tak dlouho, dokud nevypracujete kompaktní těsto. Těsto opět dejte na teplé místo a nechte alespoň hodinu kynout.

3. Vykynulé těsto přendejte na pomoučněný vál a rozdělte si ho na 9 kousků. Vyválejte tenké prameny a vždy ze tří kousků zapleťte cop, který jednotlivými konci spojte. Věnce potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.

4. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 35-40 minut, dokud nezezlátnou. Podávejte ideálně pomazané troškou másla...