Ingredience (na kulatou formu o průměru 22-24 cm)
na korpus
- 150 g špaldové mouky
- 2 lžíce nabobtnalých semínek "Snídaně Inků" (2 lžíce semínek + 6 lžic vody, stačí 15 min předem)
- 330 g dýňového pyré (pyré z jedné dýně Hokkaido)
- 125 g jablečného pyré (např. Alnatura nebo můžete použít přesnídávku)
- 80 g cukru Muscovado
- 20 g BIO skořicového cukru (Amylon)
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka soli
na frosting (polevu)
- 100 g namočených kešu oříšků (stačí tak 2 hodiny předem)
- 100 ml mandlového/rýžového/sójového nápoje, výborné by bylo i vanilkové Alpro
- 2 lžíce medu (lze použít i javorový sirup)
- lžíce kokosového oleje
- 30-50 kapek vanilkové esence
- lžíce citrónové šťávy
- lžíce instantní rýžovo-pohankové kaše (k dohuštění, ale nemusí být)
- špetka soli
- pekanové ořechy na ozdobu
1. Nejprve si připravte dýňové pyré. Dýni omyjte, rozkrojte na čtvrtky, vydlabejte semínka s dužinou a pečte na plechu s pečícím papírem, slupkou nahoru, 50 min na 180 °C do změknutí. Poté plech vyndejte a ještě zatepla sloupněte slupku. Nechte 5 min vydýchat poté dýni v úzké dóze zmixujte do pyré tyčovým mixérem. Troubu si můžete nechat předehřátou.
2. Nyní si připravte těsto na korpus. Do hluboké mísy prosejte mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva a sodou. Poté přidejte oba cukry, skořici a špetku soli. Vše promíchejte.
3. Nyní přidejte tekuté ingredience - jablečné pyré, vychladlé dýňové pyré a také nabobtnalá semínka. Vše důkladně promíchejte do kompaktní hmoty.
4. Těsto nalijte do lehce vymazané kulaté formy na dorty a pečte zhruba 45 min na 180 °C.
5. Mezitím co peče korpus si připravte tzv. frosting. Do mixéru dejte všechny ingredience a mixujte do hladka. Nechte odpočinou v ledničce alespoň 30 min nebo po dobu pečení korpusu.
6. Když je korpus hotový, nechte ho alespoň 30 minut vydýchat a poté na něj rozprostřete polevu. Ozdobte pekanovými ořechy. Nechte vychladit a uležet přes noc v ledničce.