Brokolice (latinsky Brassica oleracea L. var. Italica) je rostlina z čeledi brukvovitých, která k nám byla přivezena ze Středomoří již za dob středověku. Mezi její přímé příbuzné patří např. všem známý květák, kapusta nebo zelí. Tato na první pohled a chuť nevábná zelenina je významným zdrojem zdraví prospěšných látek, díky kterým se zařadila mezi nejzdravější druh zeleniny vůbec. Mnoho lidí (hlavně děti) konzumaci brokolice zcela odmítají a to je velká škoda, neboť správně připravená brokolice je malou pokladnicí zdraví. Správný způsob tepelné přípravy (vaření na páře) je velmi důležitý, jedině tak si totiž brokolice zachová svou hodnotu. Mezi látky v brokolici obsažené patří, samozřejmě jako u jiných typů zeleniny, vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Brokolice je bohatým zdrojem vlákniny (až 3 g/100 g), dobře vstřebatelného vápníku a draslíku, vitamínů skupiny B komplexu (hlavně kyseliny listové) ale i důležitého vitamínu C. Nemalou pozornost si však zaslouží hlavně škála chemopreventivních látek (sloučeniny s antikarcinogeními účinky), jejichž zástupci jsou nejčastěji různé flavonoidní látky. V posledních letech se věda snažila tyto sloučeniny definovat, charakterizovat je a odhalit jejich struktury, aby je lidé mohli nadále použít a využít např. jako doplňky stravy či jiné farmaceutické preparáty.
Mezi látky, do kterých se klade největší naděje, patří relativně nově objevená sloučenina, zvaná sulforafan. Sulforafan patří mezi tzv. isothiokyanáty, což je třída flavonoidních látek (můžete je znát také pod obecnějším pojmem fytochemikálie). Sulforafan-glukosinolát působí na naše tělo tak, že indukuje některé biotransformační enzymy, které zajištují antioxidační a detoxikační pochody v našem těle. Pravidelná konzumace správně uvařené brokolice je tedy silnou prevencí a může vést ke snížení rizika výskytu rakoviny.
Ano, od vaření brokolice vůni nečekejte. Zkuste ji však zařadit do svých jídelníčků alespoň 2x týdně. Brokolice je levný a dostupný "doplněk stravy", na který bohužel reklamu nenajdete :). Snažte si vždy vybírat kvalitní produkt, kontrolujte její barvu, případně plísně a hlavně zemi původu.
Brokolicový krém
Ingredience (2 porce)
- 1/2 červené cibule
- lžíce olivového oleje
- 250 brokolice na páře
- 600 ml zeleninového vývaru (horká voda + BIO kostka zeleninového bujónu)
- 100 ml sójové smetany
- špetka muškátového oříšku
- špetka chilli
- 3 špetky soli
- 1 lžíce polenty na zahuštění
- slunečnicová semínka na ozdobu
Postup
1. Na lžíci olivového oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku. Po pár minutách přidejte růžičky brokolice a vše zalijte 600 ml zeleninového vývaru. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte do hladké konzistence.
2. Stáhněte plamen tak, aby polévka začala jen mírně probublávat. Přilijte sójovou smetanu, přidejte koření a sůl a nechte pár minut za občasného míchání povařit.
3. Na závěr přidejte lžíci polenty, která polévku krásně dohustí a ještě 2 minuty vařte. Snažte se nevařit více, než je nutné, kvůli ztráťe vitamínů.
4. Polévku podávejte posypanou slunečnicovými semínky.