Porce: 4
Doba přípravy: 1 hodina + příprava a uležení těsta
Označení: Bezlepkové.
Ingrediencena těsto
- 200 g pohankové mouky
- 60 g másla
- 3 lžíce sójového mléka
- gel z chia semínek (1 lžička chia semínek + 40 ml vody - 15 min nabobtnat)
na náplň
- olivový olej
- 1 červená cibule
- stroužek česneku
- 125-150 g čerstvého baby špenátu
- 150 g domácí uzené krkovičky (můžete nahradit uzeným tofu pro vegetariánskou verzi)
- 2 bio vejce
- 3 lžíce sójového mléka
- 1 balení mozzarelly (125 g)
- sůl, pepř
1. Den dopředu nebo případně hodinu předem si připravte těsto. Smíchejte pohankovou mouku, změklé máslo, pár lžic mléka a gel z chia semínek a vypracujte kompaktní těsto. Nechte uležet v lednici.
2. Po uležení těsta si pomocí válečku vyválejte těsto na dno formy, vymazané olivovým olejem. Nechte si kousek na vyložení okrajů a nebojte se těsto pečlivě rozprostírat prsty. Takto připravený korpus dejte předpéci na 20 min do trouby předehřáté na 160 °C.
3. Mezitím, co se těsto předpéká si připravte náplň. Na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibulku a poté přidejte oprané špenátové listy. Přidejte pokrájený česnek a chvíli duste. Lehce posolte a opepřete.
4. Po 20 minutách vyndejte korpus z trouby. Rozprostřete na něj dušený špenát, na kostičky nakrájené uzené a vše zalijte rozšlehanými vejci s trochou sójového mléka.
5. Znovu dejte péci do trouby ještě na zhruba 20 min, teplotu však navyšte na 180 °C. 5 minut před koncem quiche poklaďte plátky mozzarellou, která se krásně rozteče.
6. Po vyndání z trouby nechte koláč alespoň 5 min vydýchat a poté podávejte.