Články

Recept: Jablečný koláč

Porce: 6 ks
Doba přípravy: 30 min + 40 min pečení
Označení: Bezlepkové. Bez mléčných výrobků. Bez vajec.

Ingredience (na dortovou formu o průměru 23 cm)

na korpus

  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g jahelné mouky (lze nahradit i jinou podobnou bezlepkovou moukou)
  • 70 g medu (nebo kombinace medu a rýžového sirupu)
  • 50 g vlašských ořechů
  • 20 g kokosového oleje
  • 100 ml sójového mléka (já použila Alpro)

na krém

  • 200 g tofu natural (1 balení)
  • 15 g pudinkového prášku (já použila s příchutí karamel, která dodá příjemnou chuť)
  • 30 g třtinového cukru
  • 40 ml sójového mléka

na náplň

  • 2 větší jablka
  • skořice

na drobenku

  • 40 g pohankové mouky
  • 25 g kokosového oleje
  • 25 g třtinového cukru
Postup

1. Postupně si připravte všechny 4 části koláče. V mixéru umixujte ovesné vločky s vlašskými ořechy a poté je přendejte do mísy. Přidejte jahelnou mouku, med a/nebo sirup, kokosový olej a na závěr přilijte sójové mléko. Promíchejte do kompaktní hmoty a nechte pár minut uležet.

2. Pak si připravte krém. Do mixéru nalámejte jednu kostku tofu natural, přisypte pudinkový prášek a cukr a na závěr přilijte sójové mléko. Umixujte do hladka a nechte opět pár minut odležet.

3. Nyní si předehřejte troubu na 180 °C. Jablka zbavte slupky, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich jablečný mošt (hlavně nevylívat!, ale vypít!:)). Smíchejte je v misce se skořicí.

4. Na závěr si připravte drobenku. Prsty zežmoulejte mouku, kokosový tuk a cukr do konzistence "písku".

5. Formu si vymažte trochou kokosového oleje a směs na korpus jemně pomocí navlhčené lžíce vytlačte tak, aby zbylo i na okraje.

6. Na těsto nalijte krém a dejte na 10 minut do trouby zatáhnout.

7. Po 10 minutách na krém rozprostřete jablka se skořicí a dejte opět péct do trouby.

8. Po dalších 10 minutách už můžete jablka zasypat drobenkou a péct zbylých 20 minut.

9. Koláč podávejte vychladlý a nebo vychlazený z lednice  - tak je nejlepší :)

 

Energetická hodnota 1 porce (1/8 koláče):

Energie: 310 kcal
Sacharidy: 38 g
Bílkoviny: 8 g
Tuky: 14 g