Porce: 6 ks
Doba přípravy: 30 min + 40 min pečení
Označení: Bezlepkové. Bez mléčných výrobků. Bez vajec.
Ingredience (na dortovou formu o průměru 23 cm)
na korpus
- 100 g ovesných vloček
- 50 g jahelné mouky (lze nahradit i jinou podobnou bezlepkovou moukou)
- 70 g medu (nebo kombinace medu a rýžového sirupu)
- 50 g vlašských ořechů
- 20 g kokosového oleje
- 100 ml sójového mléka (já použila Alpro)
na krém
- 200 g tofu natural (1 balení)
- 15 g pudinkového prášku (já použila s příchutí karamel, která dodá příjemnou chuť)
- 30 g třtinového cukru
- 40 ml sójového mléka
na náplň
- 2 větší jablka
- skořice
na drobenku
- 40 g pohankové mouky
- 25 g kokosového oleje
- 25 g třtinového cukru
1. Postupně si připravte všechny 4 části koláče. V mixéru umixujte ovesné vločky s vlašskými ořechy a poté je přendejte do mísy. Přidejte jahelnou mouku, med a/nebo sirup, kokosový olej a na závěr přilijte sójové mléko. Promíchejte do kompaktní hmoty a nechte pár minut uležet.
2. Pak si připravte krém. Do mixéru nalámejte jednu kostku tofu natural, přisypte pudinkový prášek a cukr a na závěr přilijte sójové mléko. Umixujte do hladka a nechte opět pár minut odležet.
3. Nyní si předehřejte troubu na 180 °C. Jablka zbavte slupky, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich jablečný mošt (hlavně nevylívat!, ale vypít!:)). Smíchejte je v misce se skořicí.
4. Na závěr si připravte drobenku. Prsty zežmoulejte mouku, kokosový tuk a cukr do konzistence "písku".
5. Formu si vymažte trochou kokosového oleje a směs na korpus jemně pomocí navlhčené lžíce vytlačte tak, aby zbylo i na okraje.
6. Na těsto nalijte krém a dejte na 10 minut do trouby zatáhnout.
7. Po 10 minutách na krém rozprostřete jablka se skořicí a dejte opět péct do trouby.
8. Po dalších 10 minutách už můžete jablka zasypat drobenkou a péct zbylých 20 minut.
9. Koláč podávejte vychladlý a nebo vychlazený z lednice - tak je nejlepší :)
Energetická hodnota 1 porce (1/8 koláče):
Energie: 310 kcal
Sacharidy: 38 g
Bílkoviny: 8 g
Tuky: 14 g