Články

RECEPT: Špaldové houstičky

Ingredience na 6 ks
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 150 ml vlažného mandlového mléka (nebo domácího makového nemléka - maková příchuť houskám rozhodně neuškodí)
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 žloutek + 1 vejce na potření
  • lžíce cukru
  • plátek másla
  • kávová lžička soli + hrubozrnná sůl na posypání
Postup

1. Nejprve si zadělejte kvásek. Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, 100 ml vlažného až teplého mléka a lžíci mouky. Nechte vzejít zhruba 20 min na teplém místě. Za slunečných dnů můžete využít teplý parapet, misku však přikryjte alespoň papírovou utěrkou.

2. Poté si připravte větší mísu, prosejte do ní mouku, přidejte žloutek, zbylé mléko, plátek změklého másla na zjemnění, sůl a na závěr kvásek. Vypracujte kompaktní těsto poctivým hnětením a nechte alespoň hodinu vykynout na teplém místě.

3. Těsto si přendejte na pomoučněný pracovní vál a rozdělte ho na 6 stejných částí. Každý kousek poté rozdělte ještě na tři. Z každého malého kousku vyválejte malý pramínek. Na jedné straně všechny tři spojte a zapleťte jako cop. Konce opět dobře zmáčkněte dohromady. Všechny houstičky na plechu pomažte vejcem a lehce posypte hrubozrnnou solí. Nechte je ještě zhruba 20 min kynout.

4. Pečte je v předem předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 min, dokud pěkně nezezlátnou.