Články

RECEPT: Borůvkový koláč #bezlepek

Ingredience

- v hrnkovém množství, kdy můj jeden hrnek měl objem 230 ml
-  na jednu koláčovou formu

  • 1 hrnek nastrouhané cukety
  • 1 hrnek univerzální směsi na pečení Bake a cake (Adveni)
  • 1/2 hrnku pohankové mouky + trocha na vysypání formy
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu (já používám od Amylonu)
  • 1 prášek do pečiva (Amylon)
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku sójového mléka
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • tak akorát borůvek :)

na drobenku

  • 50 g pohankové mouky
  • 25 g třtinového cukru
  • 25 g másla + trocha na vymazání formy

Pozn. Když obě mouky nahradíte moukou špaldovou, nic se nestane :)

Postup

1. Formu vymažte máslem a vysypte pohankovou moukou. Troubu si předehřejte na 180 °C.

2. V míse postupně smíchejte kokosový olej, sójové mléko, třtinový cukr a škrob rozpuštěný v trošce vody. Přidejte nastrouhanou cuketu a poté i obě dvě mouky smíchané s práškem do pečiva.

3. Těsto vlijte do formy a rovnoměrně rozprostřete. Posypte borůvkami a dejte péci na 35 minut. V půlce pečení posypte koláč připravenou drobenkou z másla, mouky a cukru.

4. Podávejte ještě teplý a poté nejlépe vychlazený z lednice – krásně se rozleží.